Kalle Kovács

Radiohead – A Heart Shaped Pool

[stag_intro]Efter månader av rykten och ett PR-maskineri som sattes i spel på allvar under förra veckan är Radioheads nionde studioalbum äntligen här.  [/stag_intro]

Från de första aggressiva stråktonerna griper ”A Moon Shaped Pool” tag i lyssnaren. Körerna och stråkarrangemangen, Jonny Greenwoods gitarrmelodier som ger skrapsår i själen och de elektroniska inslag lyfter, som vanligt, Radioheads musik något enormt. Lika mycket som Tom Yorke målar bilder med sin röst och sina texter, gör musiken detsamma.

Yorke och Greenwood hittar varandra på ett sätt som känns nytt på ”A Moon Shaped Pool”. Jonny Greenwood har fått ta en roll som kompositör här, mycket mer av den filmiska karaktär som vi lärt känna bortom Radiohead då han komponerat soundtrack till flera stora filmproduktioner. Tom Yorke själv har från sitt håll tagit med elektronikan.

Resultatet är ett album som inte består av låtar som håller sig till traditionella uppbyggnader utan som svävar lekfullt mellan filmisk ambients och det ”in your face”-rock som vi lärt känna från Radiohead. ”A Moon Shaped Pool” tydligare i sitt budskap än många andra Radiohead-album, det finns en tydligare och stundtals också positivare tråd genom låtarna och de svävar inte bort sig i sin drömlika ljudbild. Radiohead vill berätta någonting här, och då ska alla väggar som står i vägen rivas.

Det allra mest imponerande tycker jag är hur snyggt det vävs ihop. De har en uppfinningsförmåga som gör att musiken konstant känns ny. Varje album har skiljt sig från den andra i Radioheads katalog och ”A Moon Shaped Pool” är inget undantag. Överraskande nog består albumet till stora delar av låtar som på ett eller annat sätt florerat i Radiohead-sammanhang men som aldrig funnits med på studioalbum. Att det finns en enhetlighet här trots att låtar skrivits under två decennier är imponerande.

Huruvida ”A Moon Shaped Pool” blir Radioheads sista album återstår att se, men med tanke på att låtar som så länge varit efterfrågade av lyssnarna finns med på albumet så tyder en del på det. Till exempel finns ”True Love Waits”, ”Identikit” och ’Present Tense’ alla med på albumet och för trogna Radiohead-lyssnare är det nog tillräckligt för att ”A Moon Shaped Pool” ska räknas som ett oförglömligt album. Om det blir så är det ett otroligt starkt slut på en minst lika stark karriär.

★★★★★

Foto: Press
Recensionen är skriven för Kulturnytt i Sveriges Radio P1