Kalle Kovács

”Awayland” av Villagers

Villagers AwaylandEn berg- och dalbana av oro, behag och elegans. Om någon hade beskrivit ett album med de tre orden skulle min varukorg stå klar för utcheckning. Nu har jag själv valt att, virtuellt, trycka de orden på pappret, men beskrivningen har inte en lika positiv klang som jag hade hoppats.

Villagers beskrivs som ett irländskt indie-folk-band. Beskrivningen är onödigt krånglig, det är helt enkelt bra musik. Oro är känslan som Conor O’Brien förmedlar genom både melodi och text under större delar av skivan. Det är dock för mig svårt att inte känna en liten, liten ilska över att albumet inte är så bra som den skulle kunna vara.

Conor O’Brien och hans mannar har skapat en musikalisk berg- och dalbana dock med ett fåtal, men tydliga, guppar längs vägen. Några av låtarna svävar iväg mot en irriterande åktur och här finns också en lektion i hur man inte ska använda rundgångsljud. Överlag är albumet en välkomnad överraskning dock, vilket kan låta ironiskt. Det är bara det att förutsättningarna var så orättvist goda.