Kalle Kovács

”Badlands” – en introduktion till den nya popdrottningen

[stag_intro]Kanske är det så att jag har för stort överseende för debutalbumets brister, men jag kan inte annat än förälskas i Ashley Frangipane. [/stag_intro]

Låt mig få förklara. Halsey är en tillsynes vanlig artist från musikfrabriken. Hon sjunger sådär fantastiskt som de flesta andra popdrottningar gör. Hon är också sådär vacker så alla, oavsett kön och ålder, vill ha henne. Men så lanserar hon ett debutalbum som sträcker sig nästan över timmen och har inför lanseringen pratat om konceptalbum och hur musik egentligen ska upplevas. För att uttrycka det milt – jag var såld på det här albumet så fort hon nämnde ”konceptalbum”.

Halsey befinner sig någonstans mellan Tove Lo och Lana Del Rey rent musikaliskt. När det kommer till texterna så finns känns många teman igen från nämnda artisters kataloger, men främst är hon lik mer meriterade kvinnor i branschen. Medan i stort sätt alla andra popstjärnor idag framstår larviga i kaxiga låtar skiner Halsey av självförtroende. Likt Liz Phair och Alanis Morissette har Halsey ett språk som är som tagen ur en konversation. Albumet känns därför inte lika generiskt som den egentligen är.

Halseys debutalbum ”Badlands” må bära etiketten ”konceptalbum”. Det är egentligen inte fel att kalla albumet för det. Det här är ljusår bättre än Lady Gagas pinsamma försök till ett konceptalbum med ”Artpop”. Men saker och ting hänger egentligen inte ihop musikaliskt. Det påminner snarare om ”Queen Of The Clouds” av Tove Lo. Det finns ett tydligt tema – men jag hade väntat mig att det skulle höras även i musiken. Det här blir extra tråkigt i låten ”Colors Pt. 2”. Det är knappast en uppföljare till första delen utan snarare en halvlat remix.

Men. Återigen – det spelar ingen roll. Albumet sträcker sig över 55 minuter och efter fyra lyssningar är jag fortfarande lika överraskad över hur snabbt sista låter anländer. ”Badlands” kanske inte är det storslagna konceptalbum som jag hoppades på, men när det kommer till populärmusiken kan jag ärligt talat inte komma på ett album jag hellre skulle vilja lyssna på än Halseys debut, trots dess brister.

★★★★☆

Halsey - Badlands