Kalle Kovács

Battlefield 1 – Allvarligt och underhållande

[stag_intro]I fem olika äventyr tar svenska spelutvecklaren DICE med oss på en resa genom första världskriget, och det på ett respektfullt, allvarligt men också underhållande vis.[/stag_intro]

När svenska DICE utannonserade att de återvänder till första världskriget och att de dessutom vill visa på krigets råa förlopp var det många som ställde sig frågande. Dels för det enkla faktum att Battlefield 1 lanseras i en tid då nästan alla andra krigsspel rör sig mot framtiden, men också för att DICE den här gången faktiskt ville berätta hur jävligt krig är, snarare än hur bombastiskt det kan vara. Battlefield 1 handlar inte om att du som en enmansarmé ska vinna kriget, utan om människoöden, både i skyttegravarna, men faktiskt också långt bortom.

bf1-3

Sinnessjukt vackra 4K-bilder från Battlefield 1

Den omtalade kampanjen består av fem olika berättelser från kriget. Alla med en unik huvudperson, plats i världen och faktiskt också unik struktur rent spelmässigt. Även berättandet i sig skiljer sig. Slaget om den franska staden Cambrai till exempel förlitar sig på en stark ”här och nu” känsla medan berättelsen om när de tyska stridsplanen nådde London berättas långt efter hela förloppet av en utav piloterna. Vissa sätt och berättelser fungerar betydligt bättre än andra, men alla har de en sak gemensamt och det är de minnesvärda ögonblicken.

Medan tidigare Battlefield-spel, och även andra krigsspel för den delen, ofta känts som en transportsträcka mot den där utstående och allra mest välgjorda scenen så är Battlefield 1 lite som fem stycken sådana scener. Eftersom att det är en specifik situation som varje del tar sig an så slösas här ingen som helst tid på att bygga upp världen runt om. Bakgrunden ges i en kort introduktionstext om sekvensen som komma skall och slutar likaså, däremellan är det bara att greppa tag i vad man har närmast till hands och åka med.

”Vissa scener är så mörka att de blir genuint deprimerande”

Trots att Battlefield 1 inte följer historieböckerna till punkt och pricka så är det ett suveränt spel som lyckas med det som nog många trodde var omöjligt, nämligen att ta ett grepp om första världskriget utan att hamna i en krigsglamorisering som många spel ofta gör. Några av berättelserna är så mörka att de, tackvare den grafiska uppvisningen, blir genuint deprimerande.

Oavsett om det är striden om strategiska fort i alperna eller självaste Lawrence av Arabiens aktioner under det arabiska upproret, så är det med en alldeles utomordentlig blandning av underhållning och allvar som DICE tar sig an första världskriget. Lägg därtill de kanske mest underhållande Battlefield-kartorna i onlineläget, och då är det svårt att säga annat än att Battlefield 1 är ett utav årets bästa skjutare.

★★★★★

Recensionen skrevs av spelets PC-version skickad av Electronic Arts. 
Recensionen är skriven för Kulturnytt i Sveriges Radio