Kalle Kovács

”Burn The Witch” – den som väntar på något gott…

[stag_intro]Till slut anlände äntligen Radioheads nya och väldigt efterlängtade singel. [/stag_intro]

De senaste månaderna har varit märkliga i musikbranschen. Albumsläpp från ingenstans, ett enormt PR-maskineri kring flera släpp och så massor av fantastisk musik från nya och ännu oetablerade band och artister. Radiohead tror jag är enklast att klassa under PR-maskineriet, trots att bandet nog allra helst hade velat att det handlade om ett album från ingenstans.

Det har knappt gått en vecka utan spekulationer kring vad nya Radiohead-albumet är och i vilken form det kommer att anlända. Härvan är på en nivå att producenter och skivbolagsfolk gått ut med uppgifter som sedan tillbakavisats av bandet. Under den gångna helgen började det dock bubbla ordentligt i Radiohead-lägret och idag, onsdagen den 3 maj blev vi en singel rikare.

”Burn The Witch”, som nya singeln heter, är alldeles enastående i sin enkelhet. Låten drivs av ett plågsamt plockande på stråkinstrument och är en direkt kommentar till vår samtid. Övervakningssamhället, sociala medier och den generella mentaliteten i en allt mer hetsig tid avhandlas under de dryga fyra minuterna. I slutändan brinner människan och för omvärlden tycks det viktiga vara att le och vinka till kameran.

För ett par veckor sedan gick en person inom Radiohead-staben ut och kommenterade det kommande albumet som ”någonting vi aldrig tidigare hört”. Stora ord och ”Burn The Witch” är inte riktigt så unik att den ska placeras i ”någonting vi aldrig tidigare hört”-kategorin. Men det är en modig singel som också öppnar för ett album som mycket väl kan vara så unik.