Kalle Kovács

Ett märkligt möte med Thirteen Senses

”A Strange Encounter” har varit på gång en väldigt lång tid. Kort efter succéalbumet ”Crystal Sounds” 2010 meddelade Thirteen Senses att mer var på gång. Att det skulle dröja till 2014 var nog inte tanken. I vanliga fall skulle den långa väntan resultera i orimliga krav. I det här fallet blev det tvärtom, förväntningarna var så gott som nollställda.

Kanske är det tajmingen, kanske är det helt enkelt så att Thirteen Senses är bäst på det de gör. Den melodiösa och oerhört oskyldiga resan som bandet bjuder med lyssnaren på är fullkomligt slukande och gång på gång överraskande. Den slitna genren ”dreampop” har äntligen fått en fanbärare. ”A Strange Encounter” är yoga, avkopplande med inslag av allt från drama till känslan av hopp.

Inför lanseringen offentliggjorde bandet första stycket från nya albumet. Ett  instrumentalt stycke med bara en hel säck med vackra melodier. Det är väldigt talande för albumet – här finns ingenting som liknar en klassisk singel av något slag. ”A Strange Encounter” är ett album som bjuder på en makalös helhet där inte en ton går att ifrågasätta. Thirteen Senses visar också exempel på hur man avslutar ett album. Herregud, jag ryser av att bara tänka på slutstycket.