Kalle Kovács

Melbourne 2016 – det ojämna finrummet

[stag_intro]Årets första Formel 1-helg har passerat målflagg med Nico Rosberg som vinnare. Det är dock två andra vinnare som är värda extra hyllningar och Formel 1 som helhet bör skämmas för #kvalgate.[/stag_intro]

Alldeles för mycket var sig likt i Melbourne under Formel 1-premiären. Mercedes tog kommandot redan under kvalet, Kimi Räikkönen fick avbryta efter tekniska problem och Marcus Ericsson i sin Sauber tycks inte få ordning på varken taktik eller bil. Inte nog med det, från ingenstans fick ledningen för sig att ändra kvalsystemet och lika snabbt som den togs fram, lika snabbt sågades det och togs bort.

Det fanns dock ljusglimtar – Haas F1 Team stod för en mindre sensation och medan Ferrari hade problem och Vettel fick stå på den där så irriterande tredjeplatsen så var det ett styrkebesked från stallet. Kan de hålla utvecklingen av komponenter på högvarv i år kan Ferrari stå som vinnare efter sista loppet.

Have no fear, Haas F1 Team are here!

Att vara ny i Formel 1 är synonymt med problem och motgångar. Som de senaste årens enda nykomling, Honda, har bevisat att det är mer eller mindre omöjligt att hoppa in i Formel 1 och börja kassera in poängen. Men så i år äntrar Haas F1 Team motorsportens finrum och plockar med sig inte en, inte två, inte fyra, inte sex utan hela åtta poäng.

Det var visserligen något turligt, men låt inte det ta storheten från prestationen. Jag är övertygad om ingen annan bil från mittenskiktet hade tagit sig in på en sjätteplats. Inte nog med själva placeringen – Haas visade också att tillförlitligheten finns där och att de har koll på hur Formel 1 fungerar.

Nu är det alldeles för tidigt att hissa varningsflagg för Haas, de här åtta starka poängen kan lika väl bli de enda stallet lyckas kassera in. Jag tror dock inte det, Haas ska, enligt nya regler, ha tillgång till samma motor som leverantören Ferrari och bilen verkar i sin enkelhet vara tillräckligt fungerande för att nå upp till poängplats.

haas

Grosjean och Gutierrez. Foto: Haas F1 Team/Facebook

Ferrari, Vettel och Räikkönen

Förra året var Ferrari med sina två förare Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen sportens främsta publikdragare. I helgen när både Sebastian och Kimi passerade Mercedes silverpilar vid starten beskrevs stämningen på plats som öronbedövande.

Stallet visade också att de är redo för säsongen. Det må ligga i lä i kvaltrim – men när det kommer till loppet är Ferrari att räkna med. Av det lilla vi fick se av Kimi Räikkönen var det också lätt att göra tolkningen att han äntligen tycks fått en bil han trivs i.

Jag tror fortfarande på en Ferrari-vinst i förar-VM i år. De har publiken bakom sig och det tror jag kan få ut det där lilla extra ur både Vettel och Räikkönen.

Verstappen vs. Sainz, den tickande bomben

Rivaliteten Toro Rosso-ungdomarna emellan blossade upp redan förra säsongen. Max Verstappen har satt ribban på en nivå som i år kan ge honom trubbel. Förra året ombads han av stallet att släppa förbi Carlos Sainz men ignorerade det helt. I Melbourne var det omvända roller – Max Verstappen tjatade gång på gång på stallet att Carlos Sainz skulle släppa förbi honom, någonting som givetvis inte hände.

Max Verstappen tar ofta beslut som kan klassas både som spektakulära och dumdristiga. Förra året var han med om en otäck krasch och av dagens lopp att döma kan det bli mer av den varan i år. Han blir lätt frustrerad och likt världsmästaren Lewis Hamilton framstår han i sin ilskna och frustrerade tillvaro som omogen och allmänt oskön.

Jag tror att Carlos Sainz står som vinnare Toro Rosso-förarna emellan efter säsongen. Vägen dit kommer dock att bli oerhört spännande. Förhoppningsvis tillåter stallet de att härja fritt på banan och blandar sig inte in för mycket genom att beordra de att släppa förbi varandra.

Årets Formel 1-säsong kommer att bli mer underhållande än de gångna två åren. Det finns spännande dueller att följa såväl i toppen som längst bak. Tyvärr är det dock fortfarande alldeles för ojämnt. Uppriktigt sagt vet jag inte hur länge det här håller. Trots att det är stundtals spännande och med jämna mellanrum också underhållande racing saknar jag spektakulära omkörningar och en jämn strid uppe i toppen. Hade det inte varit för Sebastian Vettel vet jag inte om jag hade tagit mig upp för att se Formel 1…

ferrari

Räikkönen och Vettel. Foto: Ferrari/Facebook