Kalle Kovács

”What Went Down” – en explosion av känslor

[stag_intro]Brittiska rockbandet Foals må vara ett nytt namn för många, men senaste åren har deras framgång märkts på såväl Europas största festivaler som hos radiostationer runt om i Europa. När Foals släpper sitt fjärde album har de lämnat Svenska Grammofonstudions lokaler och istället låste de in sig i den franska staden Saint-Rémy-De-Provence för att producera ett album som svårt att inte beundra.[/stag_intro]

Om det finns några samband mellan det faktum att Foals spelat in sitt nya album i samma stad som Vincent Van Gogh skrev in sig på mentalsjukhus vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig. Det är som om Saint-Rémy-De-Provences historia fått bandets sångares Yannis Philippakis hjärta att explodera. Känslorna är ännu större, texterna ännu bättre. Och musiken i högsta möjliga klass.

I intervjuer är bandet ett par pratglada britter. Jag själv har inte mött dem – men få band har jag hört så många historier om som Foals. De själva pratar om att musiken gör någonting speciellt med dem och ofta minns de inte vad som hände under spelningarna. Under bandets USA turné lyckades de efter en spelning i Vancouver få arrangören att sända ut varningsbrev till framtida stopp på samma turné. Detta efter bandet vägrat gå av scenen och kastat ut allting de kunde hitta i publiken. Till detta hör också att de klättrade över hela lokalen och brottat ner en säkerhetsvakt.

Så det är ett gäng galningar jag pratar om på många sätt, men den energin och den ibland livsfarliga lekfullheten översätter Foals till musik på ett alldeles enastående sätt. De blandar den råa hårdrock med dansmusik från 80-talet och ungefär lika märkligt som det låter – lika bra är det också.

”What Went Down” är en explosion av känslor. En resa bestående av ren ilska, sorg och besvikelse som gör en alldeles yr av medkänsla och dansat glädje som får benen att leva egna liv. Yannis Philippakis och Foals har inte gjort ett album som faller alla i smaken, men jag tror att de allra flesta kan enas om att de unga britternas lekfullhet inte går annat än att beundra och respektera.

★★★★★

Recensionen skrevs för Sveriges Radios kulturredaktion

Foals - What Went Down