ebbot lundberg

”For The Ages To Come” – Ebbot är tillbaka!

Ebbot Lundberg firar femtio år genom att lansera ett nytt album som soloartist.”For The Ages To Come” heter det och Ebbot backas upp av The Indigo Children.

För fyra år sedan, 2012, nådde historien om The Soundtrack Of Our Lives sitt slut. Med avskedsalbumet ”Throw It To The Universe” och sex spelningar på Södra Teatern i Stockholm sade bandet adjö, närmast kultförklarade. Sedan dess har frontfiguren Ebbot Lundberg härjat i olika sammanhang. Det har blivit några EP:n och så en medverkan i Så Mycket Bättre.

Just Så Mycket Bättre-resan tycker jag gav en bra bild av hur Ebbots karriär sedan The Soundtrack Of Our Lives-tiden sett ut – något ojämn med höga höjder och tyvärr också något djupa dalar. När Ebbot nu tillsammans med sitt band ”The Indigo Children” lanserar soloalbumet har experimenterandet dock fått kliva åt sidan. Här gör Ebbot det han gör bäst – storslagen rock som etsar sig fast.

“For The Ages To Come” är ingen helomvändning för Ebbot Lundberg. Det mesta är sig faktiskt så likt The Soundtrack Of Our Lives att det nästan känns bekant. Ja, egentligen inte bara likt utan ibland också återanvänt. Jag besparar detaljerna, men som beundrare av The Soundtrack Of Our Lives, och även Union Carbide för den delen, fanns här stunder som sände rysningar längs ryggraden.

I en intervju Kulturnytt i P4 berättade Ebbot att vissa låtar på ”For The Ages To Come” växt fram under de gångna 20 åren. Med det i åtanke och dessutom att han tolkar både Alice Cooper och det alldeles för bortglömda spanska popbandet Los Pekenikes sammanstrålar låtarna på ett fint sätt. Albumet är komplett i sin helhet, trots att låtarna är helt fristående från varandra.

För dig som ännu inte fastnat för musiken Ebbot Lundberg skapat under åren har ”For The Ages To Come” inte mycket nytt att erbjuda. Men för oss som sjungit oss hesa till låtar som Golden Age, Grand Canaria, Karmageddon och The Flood är ”For The Ages To Come” nog närmast omöjlig att motstå.

★★★★☆

Foto: Dan Isaac Wallin
Recensionen är skriven för Kulturnytt i Sveriges Radio P1

Ebbot Lundberg - For The Ages To Come