head

”Forza Horizon 3” – Oändlig spelglädje

Det är ett jämt år, vilket betyder att Forza Motorsport får lämna plats åt den mer stökiga lillebrodern Forza Horizon. Medan Motorsport tar hand om banracingen och erbjuder den bästa av simuleringar för bilfanatiker står Horizon för den öppna världen där den enda simuleringen som är intressant är den av hur vägskyltar reagerar när fordon blåser över de i hutlösa farter. 

Jag föreställer mig Horizon-serien som ett specialavsnitt av BBC:s populära motorprogram Top Gear. Tanken är inte att de fräckaste bilarna ska testas på ett objektivt vis, utan att ha så roligt som man bara kan. Vackra landskap, bilar som är placerade så långt det bara går ifrån sina komfortzoner och så viktigast av allt – oväntade vändningar mitt i äventyrandet. Visst är det intressant att Maserati startades av bröderna Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore och Ernesto och att det endast finns fyra exemplar av Pininfarina, men nyfiknast av allt är jag ju på hur många solpaneler den klarar av att krascha igenom innan motorn ger upp. Det hade aldrig testats i Top Gear, och heller inte i Forza Motorsport. Men nog tusan skulle det kunna ske i ett specialavsnitt. Och Forza Horizon.

I det tredje spelet i Horizon-serien välkomnas vi till Australien. Den här gången är vi som spelare dock chefen för hela kalaset. Festivalen pratas det redan gott om, mycket tack vare det kaos som skapades i de två föregående spelen som utspelade sig i Colorado och gränsen mellan Frankrike och Spanien. Så det är egentligen bara att välja favoritbilen och riva upp såväl asfalt, gräs, grus som betong och träd, folket är redo att bevittna dina vildaste bilfantasier. Som chef för hela spektaklet har du också kontroll över vad som faktiskt sker under festivalens flagg – såväl vilken musik som spelas, vilka lopp som körs och kanske främst sättet dessa lopp ska genomföras på är i dina händer. Skapandet är i fokus den här gången.

Forza Horizon 3

Till exempel har jag skapat ett mästerskap för den ögonbedövande vackra cabrioleten 280 SL från Mercedes Benz-familjen (se, än så länge är det bilnörderi av högsta klass). Men istället för att ta några passiva varv runt någon exklusiv gata så har jag skapat ett helvete för den stackars lilla bilen som tillverkades i slutet av 60-talet. Från gatan ut i naturen, genom regnskogen ner i en å som sedan leder till ett flera häktar stort odlingsfält. När tolv 280 SL kämpar fram genom de här förhållandena så blöder mitt bilhjärta, men samtidigt ler jag så käkarna värker. Och döm mig inte efter det här – minns ni den tokexklusiva Pininfarinan jag nämnde förut, som det bara finns fyra exemplar av? En galen själ har skapat ett event som går ut på att köra ut den för ett stup så fort det bara går.

Roligast av allt är förstås när det oväntade inträffar och det tycks det göra betydligt mer den här gången än i tidigare spel i serien. Eller vad sägs om att lyssna på “Allegro con brio” av Beethoven framför en fantastisk vy över den australiensiska naturen. Sedan trycka gasen i mattan, riva upp gräset för att följa godståget som tuffade förbi (kalla det trainspotting om du vill). Och det räcker inte med det – tänk att följa detta tåg och komma på den dumma idéen att hoppa över den, samtidigt som en vän filmar allt med det lika obegripliga som fantastiska ”drönarläget” där man när som helst är välkommen att plocka fram sin drönkompanjon för att bevaka kaoset från ovan. Se djupt in i skärmen och säg mig att du inte tyckte att det var oväntat.

Forza Horizon 3
Forza Horizon 3
Forza Horizon 3
Forza Horizon 3

Senaste åren har ett par mindre lyckade försök gjorts från andra utvecklare att lansera bilspel som utspelar sig i öppna världar. Men då ingen riktigt når upp till Forza Horizons nivå går det egentligen bara att jämföra detta tredje spel med sina föregångare. Forza Horizon 3 kommer inte med en uppsjö nya funktioner, egentligen är hela progressionen som den var i originalspelet från 2012. Men det spelar i det stora hela ingen roll – spelet drivs inte av en narrativ utan lever på sin körkänsla, och när möjligheten för att skapa egna event finns så räcker den ännu mer variationsrika världen och de många typer av fordon väldigt, väldigt långt.

Frågan om det här är det bästa bilspelet som utspelar sig i en öppen värld är fullt befogad. Den variation som utvecklarna Turn 10 och Playground Games lyckats klämma in i deras tolkning av Australien är fascinerande. Från innerstadens skyskrapor till regnskogens vilda natur med forsar, vattenfall och livsfarliga vattensamlingar med öknens stora sanddynor och kustens stränder emellan, det tar liksom aldrig slut. Nu har jag rabblat om hur mycket jag älskar det här spelet i över åttahundra ord, och då har jag varken nämnt att möjligheten att designa och bygga om bilar fortfarande finns här med utökade funktioner, eller att du kan skapa din egen radiokanal med dina favoritlåtar. Eller, att Xbox och PC-spelare äntligen kan spela tillsammans. Eller att drivatarsystemet lyckas ge en känsla av en värld full av andra som törstar efter höga farter. Förutsatt att du inte avskydde de tidigare två spelen i serien så är det egentligen bara sätta dig så skönt det bara går, för oj vad det blir att åka av den 27:e september.

★★★★★

Recensionen skrevs av spelets Xbox One-version skickad av Microsoft.