Kalle Kovács

”If You Leave” – om oroliga själar och brustna hjärtan

Ambient atmosfärpop som handlar om oroliga själar och brustna hjärtan. De flesta av er slutade läsa för ett par tecken sedan, jag hade nämligen gjort det. Genren har för mig känts väldigt, väldigt trött på senare tid. Det är dock någonting med If You Leave av Daughter. Jag har svårt att bestämma mig om det är ett dödsryck som jag fastnat för eller om någon äntligen hittat de perfekta ingredienserna för att attrahera mig till genren.

Ackordgångarna är bekanta och många fraser i texterna är som utklippta från någon annan låt. Det känns dock som att det är här allting möts, lite som att Daughter gjort någon form av ”best-of” skiva om genren. I flera låtar bjuds lyssnaren på en ganska jobbig ångestfest som lossnar ut i en atmosfärisk refräng som fullkomligt slukar en. Ljudmässigt, jo, de skrikande gitarrerna med effekter från både höger och vänster, de ambienta trummorna och den nakna sången låter stundtals himmelskt.

Daughters debutalbum bjuder inte på någonting nytt. Många skulle nog beskriva albumet som tråkigt och enformigt. Trots det står albumet högst upp på min lista över atmosfärpop om oroliga själar och brustna hjärtan. Ibland räcker det att göra det som redan gjorts ännu lite snyggare och ännu lite bättre.

★★★★☆