Kalle Kovács

Inför Bahrains Grand Prix 2016

[stag_intro]Bahrain står som värd för årets andra Formel 1-race och medan mycket lär sig vara likt den förra race-helgen ute på banan så har det hänt en hel del spännande saker bakom kulisserna.[/stag_intro]

Till stallens förvåning var det till ett regnigt Bahrain som de anlände. Det var dock inte bara vädret som var dystert, även McLaren Honda fick höra från läkarteamet att Fernando Alonso dessvärre inte kommer till start i årets upplaga av Bahrains Grand Prix. Tråkigt för racet då Fernando alltid är en underhållande förare att se på och faktiskt även att lyssna på. Istället blixtinkallas reservföraren Stoffel Vandoorne som kommer att finnas i Alonsos McLaren Honda under helgen.

Sedan Australiens Grand Prix har också skarp kritik riktats mot hur Formel 1 styrs och just ledningen har gått väldigt hårt åt TV-spelsbranschen. Med andra ord – redan innan bilarna rullat ut på Bahrain International Circuit så finns en uppsjö med saker att skriva om.

Tung kritik mot Formel 1-ledningen

Att Formel 1-ledningen får kritik är vardagsmat. Det ena märkliga uttalandet efter det andra avlöser varandra från huvudgubben Bernie Ecclestone. Han har hunnit vara med i ett par härvor nu som involverar både sexism och nazism, men framförallt är han, för att prata klarspråk, ett riktigt jävla as mot de mindre stallen. Att kritiken nu kommer mot Ecclestone är föga förvånande – men frågan är om någonting kommer att hända.

Det är representanter från den fackliga organisationen GPDA som skrivit ihop ett öppet brev där de bland annat menar att ”beslutsfattandet är föråldrat”. Det är alltså förarna, med Jenson Button och Sebastian Vettel i toppen, som riktar den här kritiken mot ledningen, vilket är anmärkningsvärt. Vidare i sin kritik menar de att de senaste besluten inte fallit förarna i smaken, varken de sportsliga eller de tekniska.

Jag har gång på gång riktat kritik mot hur Formel 1 ser ut idag och sitter själv inte inne på alla lösningar. Men en god start för Bernie Ecclestone och hans mannar i ledningen vore att för en gångs skull faktiskt lyssna och tänka till. Men, givetvis sjönk Gubb-Bernie till den nivån i sin replik att han inte ens ville tilltala författarna som ”män”. Det säger inte bara mycket om Bernie Ecclestone, utan om hela ledningen.

Bernie Ecclestone. Foto: Flickr/RyanBayona

Bernie Ecclestone. Foto: Flickr/RyanBayona

”Formel 1 förklarar krig mot spelare”

Veckans hetaste potatis involverar just det föråldrade beslutsfattandet. Det är just Bernie Ecclestones och hans mannar i Formula One Group som nått ut till några av de populäraste spelcommunityn och bett de att genast radera samtliga ”moddar” som involverar Formel 1 på något sätt. För att förklara enkelt – moddar är paket som spelare utvecklar till redan existerande spel för att till exempel ge möjligheten till andra spelare att köra de licenserade Formel 1-bilarna.

Själva moddandet är vid första anblick problematiskt. Företags och förares namn används i sammanhang som de inte gett rätten till. Men det är också kanske det tydligaste tecknet någonsin på hur föråldrad Formel 1 är att de går så hårt åt det här. Många andra företag, som förstår sig på det här, ser det positiva. Det finns trots allt ett intresse för dessa moddar av en anledning och det är att Formel 1 är så otroligt restriktivt bortom TV-sändningarna. Glöm nu inte Bernie Ecclestones uttalanden om internet och bloggare för ett par år sedan…

Modding-communityn beskriver det här som att ”Formel 1 förklarar krig mot spelare”. I brevet skriver de också om FIAs samarbetsvilja i den här frågan vilket ställer ytligare frågor – vad tror egentligen Formel 1-ledningen om dessa spelare som om någonting gör bästa möjliga reklam för dem? Om ledningen är så otroligt måna om att inga bilar eller förare under några omständigheter används utanför deras verksamhet, då kanske det är dags att själva se till att erbjuda den produkt som bevisligen efterfrågas rejält.

Toro Rosso är inte helt nöjda med Verstappen

Det är Viasat Motor och Janne Blomqvist som råkat över scoopet om att Toro Rosso ska vara smått irriterade på Max Verstappen. Bakgrunden ska vara Max Verstappens depåstopp som stallet inte alls var beredda på. Verstappen dök in i depån mot stallets vilja för att inte tappa mark till stallkompisen Sainz. Under racet var Verstappen också väldigt hetlevrad över radion och ville att stallkompisen Carlos Sainz skulle släppa förbi honom. Någonting som givetvis inte hände.

Nåväl, efter racet ska flera möten hållits med Max Verstappen, bland annat med självaste Helmut Marko. Fullt förståeligt från stallets sida med tanke på Verstappens beteende under loppet.

Själva racet den här helgen tror jag bli underhållande. Bahrains Grand Prix brukar vara helt okej underhållande och banan stänger inte direkt dörren för att Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen ska kunna utmana Mercedes två silverpilar. På tal om just Räikkönen – rykten säger att han nästa säsong gör comeback i NASCAR, då som förare i Stewart-Haas (samma Haas som i Formel 1). Just Tony Stewart gör sin sista säsong med teamet och vem vet – kanske får vi se Kimi i #14 nästa säsong. Men ta detta med en nypa salt.

Max Verstappen. Foto: Scuderia Toro Rosso Facebook

Max Verstappen. Foto: Scuderia Toro Rosso Facebook