ghost

Får mig att drömma om konceptalbum av Ghost

Hyllade såväl på hemmaplan och utomlands men nu står Ghost inför deras största utmaning hittills – att med ett lite enklare album behålla kärnlyssnarna.

Det tredje kapitlet i Ghosts framgångssaga är här och som du hör handlar det om mer än bara musik. Ghost är mycket av en teater som gör narr av kyrkan och uppmanar till ett alternativ. När kapitel tre brakar igång är den fiktiva frontfiguren, den satanistiska påven Papa Emeritus II, avsatt och istället har hans tre månader yngre bror, Papa Emeritus III tagit över de fem namnlösa gastarna som är övriga bandmedlemmar.

Ghost är dock inget religiöst band, snarare tvärtom – de gör narr av kyrkan. Papa Emeritus är en satanistisk präst som riktar ljuset mot den lilla människan, den stora överheten och förvirringen som skapas däremellan. ”Meliora” syftar till strävan efter någonting bättre och behandlar till exempel ämnen om mänsklighetens relation till gud och gudar samt hur vi behandlar varandra.

Det är alltså en del att ta in, men låt dig inte skrämmas av Papa Emeritus den tredje och hans gastar. Dessa satandyrkare är harmlösa – snälla och inbjudande på något sätt. Och så är även musiken – visst slår trummorna sådär våldsamt hårt ibland och de distade gitarrerna spelar riff som med lite mer klös i kunde välta arenor. Men så lägger Ghost sitt signum över det hela. De har en förmåga att få den tyngre rocken mer lättlyssnad samtidigt som den har kvar alla dess viktiga beståndsdelar.

”Meliora” är lite av en resa tillbaka till 70-talet. Allting sammanstrålar på ett sätt som är sällsynt idag. Det finns en enhetlighet kring hela ”teatern” som Ghost ställer till med – här går musik, text, framförande och albumomslag hand i hand. Det må låta som en liten detalj, men under hela första lyssningen blickade jag på omslaget. Senast jag gjorde det var när jag upptäckte Rainbow som barn. ”Meliora” är Ghosts jämnaste album. Men till nästa gång vill jag verkligen höra ett konceptalbum från bandet. Jag vill höra de ta sig an än större musikaliska verk och våga blanda språket igen.

★★★★☆

Recensionen skrevs för Sveriges Radios kulturredaktion

Ghost - Meliora