head

Night in the Woods – Livets stora frågor i djurens värld

Till ytan kan Night in the Woods se ut som en barnberättelse. Men under ytan finns en berättelse om livets stora frågor.

Huvudpersonen Mae är en tjugoåring som tappat greppet om livet. Hon har precis hoppat av universitetet och när vi möter henne i Night in the Woods är hon på väg att flytta hem till sina föräldrar och det lilla samhället hon växte upp i. Trots att många år passerat har inte mycket förändrats i stan, men samtidigt är ju allt så annorlunda.

Night in the Woods är en berättelse om den där förvirrade tiden mellan tonåren och vuxenlivet. Och i dess färgglada och lite som barnboksförfattaren Richard Scarrys stil möts allvaret och lekfullheten på ett vackert sätt. Utvecklarna Alec Holowka, Scott Benson och Bethany Hockenberry tar handlingen åt spännande håll och på vägen också berör de ämnen som depression, om att vara enda homosexuella paret i en liten stad och osäkerhet, både i sig själv men också i sociala sammanhang.

Night in the Woods
Night in the Woods

Mae på utsidan är en kvick och uppkäftig person som inte räds för att slänga käft med såväl polisen som de gamla vännerna och deras familjer. Men när hon framåt kvällen ställer sig framför spegeln kommer pressen och osäkerheten.

För leva ut sin frustration plockar Mae fram basebollträet då och då och slår sönder både det ena och det andra och bryter sig in i affärer med bästa vännen och stjäl saltkringlor. De är barnsligt hänsynslösa men det är också i dessa stunder som deras komplicerade historier presenteras.

Sen är det inte ett spel utan brister. Det finns ett litet problem med tempot och medan manuset i mitt tycke är väldigt, väldigt bra kan det nog landa lite hur som helst hos en äldre publik. Men sen kommer vi till den viktigaste biten, och det är att jag varje gång jag stängde av spelet saknade Mae och hennes på nytt funna vänner.

★★★★☆

Recensionen skrevs av spelets PC-version. 
Recensionen är skriven för Kulturnytt i Sveriges Radio