hillsborough

Nu kan de äntligen vila i frid

Decennier av lögner, smutskastning och smärta. De 96 själar som miste livet den 15 april 1989 kommer aldrig tillbaka – men de kan äntligen vila i frid.

Hillsborough-tragedin har alltid varit en enorm del av det Liverpool jag älskar. Jag var inte född när tragedin inträffade, men redan samma dag som jag drog på mig min nyköpta Michael Owen-tröja påmindes jag om vad det var för klubb som jag skulle representera. Jag har till stor del förknippat You’ll Never Walk Alone med de 96 personer som miste livet i vad vi Liverpool-supportrar alltid vetat varit en mörkläggning och en direkt attack mot fotbollssupportrar från myndigheters håll.

Tragedin har sin början i att polisen bestämmer sig för att öppna grindarna in till fotbollsarenan efter att tusentals supportrar samlats strax utanför. Situationen urartade snabbt, grindarna som öppnades gjorde att människor fritt kunde ta sig in till arenasektionen där Liverpool-supportrarna befann sig. Trycket blev snabbt för stort och flera supportar kläms ihjäl av de kravallstaket som fanns på fotbollsarenor på den tiden.

Vad som händer härifrån är hjärtskärande och helt absurt. England hade vid den här tiden ett stort problem med bråk på fotbollsarenorna och Margaret Thatchers regering bidrog en hel del till den stämningen som rådde fotbollssupportrar och politiker emellan. När supportrarna ropade förgäves efter hjälp var det få ordningsvakter som sträckte ut en hjälpande hand – istället slog de hejvilt mot supportrarna och bad de att hålla sig innanför grindarna. När de första skadade supportrarna sedan lyckades ta sig över grindarna bedömde polischefen situationen som att det handlade om en planinvasion och istället för att kalla på ambulans tillkallades förstärkning i form av polishundar.

96 personer miste livet den eftermiddagen och de beskylldes också för sin egen död. Ett täcke av lögner från polisen lades över hela händelsen och de modiga supportrarna som faktiskt lyckades rädda liv beskylldes för att vara fulla, betedde sig olämpligt, enligt polisen stal flera av de också plånböcker från avlidna fans och urinerade på polisen. Givetvis var allting en lögn men utåt var det den etablerade sanningen.

2009 tillsatte den brittiska regeringen en oberoende grupp som skulle utreda vad som egentligen hände den 15 april 1989. Efter bara några år stod det klart att det handlar om en mörkläggning från polisens sida och, värst av allt, att 41 liv hade gått att rädda. Nu har domen kommit, 27 år efter tragedin, och fastställer att 96 fotbollssupportrar blev oskyldigt och olagligt dödade, av polisens misstag.

Hillsborough-tragedin har skakat om Liverpool i grunden. De 96 som miste livet är med oss i våra sånger, på tröjan vi bär och på arenan vi spelar på. Att de nu kan vila i frid som oskyldiga fotbollsälskare och inte som fulla huliganer är vår största seger någonsin. #JFT96

YNWA