Kalle Kovács

Okända land för konsolbranschen

[stag_intro]Inför den stundande konsolgenerationen fanns flera orosmoment – var konsolerna tillräckligt kraftfulla? Var de tillräckligt olika varandra och framförallt – har de ens en plats i dagens spelbransch. Såhär ett par år in i generationen börjar samtliga aktörer hitta rätt och de kommande åren kommer att vara någonting utöver det vanliga. [/stag_intro]

Med tanke på hur diskussionen gick i början av 2013 är det smått overkligt att vi befinner oss i den situation vi gör nu. Spelbranschen mådde säkert bättre än vad det verkade som i stundens hetta – men det fanns många saker som pekade på att varken Microsoft eller Sony var helt övertygade om att en ny Xbox respektive Playstation var vägen att gå.

Det fanns helt plötsligt en stor marknad för mobilspelen. De var mer lättillgängliga, betydligt billigare och för företagen var utvecklingskostnaderna mindre. Konsolspelen kunde kosta miljontals kronor att utveckla och tog också flera år. Att två företag, i en situation där det hela egentligen handlar om vinsten rent ekonomiskt, fick huvudvärk av framtidstankar är fullt förståeligt.

Det blev dock en ny konsolgeneration. I februari 2013 visade Sony upp sin nya konsol Playstation 4 och några månader senare, i maj, fick vi även se Microsofts Xbox One. Gemensamt för båda maskinerna var att de rent prestandamässigt knappt nådde upp till dåtidens moderna datorer. I vanliga fall banar konsolerna vägen för de allra modernaste och vackraste spelen i början av sina cykler, men här var de i underläge innan de ens nådde marknaden.

Att prestandan var långt under vad många hoppades på tyder på osäkerheten som fanns hos både Microsoft och Sony. Sony-bossen Kaz Hirai slängde ur sig när föregångaren till Playstation 4 skulle lanseras att de investerat miljarder dollar i vad de då trodde var framtiden för spelkonsoler, nämligen Cel-processorer. Någon succé blev det inte och några enorma investeringar i ny teknik blev det heller inte när det kom till Playstation 4. Både Sonys och Microsofts spelkonsoler är mer eller mindre vanliga datorer, till skillnad från sina föregångare som hade betydligt annorlunda arkitektur.

”Nyheten om uppgraderade konsoler slog ner som en mindre bomb i spelbranschen…”

Att konsolerna underpresterat redan från första lanseringsdagen har gjort att den här konsolgenerationen redan vänt upp och ner på allting. För lite drygt en månad sedan nämnde Xbox-bossen Phil Spencer att Microsoft kollar på möjligheterna att eventuellt uppgradera sin spelkonsol. Nyheten slog ner som en mindre bomb i spelbranschen. Hela idén med spelkonsoler har varit att konsumenten kan köpa en konsol och sedan försäkras om att kunna spela TV-spel i si sådär tio år. Nu stod Xbox-chefen på scen och pratade om en ny maskin, redan efter tre år.

Några veckor senare började information om att Sony arbetar på en uppgraderad Playstation 4 dyka upp och under veckorna som följde har dessa uppgifter bekräftats från mer eller mindre alla håll utom Sony själva. Innan året är över kommer vi få en uppgraderad Playstation 4 på marknaden och jag skulle vara väldigt överraskad om inte Microsoft skyndar på sina planer också.

”Ritar om spelplanen för konsolerna”

Det Sony, och kanske även Microsoft, håller på med just nu ritar om spelplanen för konsolerna. Det är ett tydligt och lite läskigt steg närmare hur mobilmarknaden fungerar där en ny iPhone eller en ny Samsung Galaxy är en självklarhet varje år. Nu tror jag förvisso inte att det här kommer att gå så långt – men bara tanken av en uppgraderad spelkonsol gör mig lite förvirrad.

Mitt i allting har även Nintendo en ny spelkonsol på gång. Även de har haft svårt med sin konsol Wii U som lanserades 2012 och om ryktena stämmer ska den nya spelmaskinen från de vara någon slags hybrid mellan en stationer och en bärbar konsol.

Att saker och ting är på gång hos samtliga aktörer idag skapar en viss förvirring. Varför ska någon köpa en Playstation 4, en Xbox One eller en Wii U? Inom ett år kommer vi troligtvis se uppgraderade och nya versioner av konsolerna på hyllorna och då är vi verkligen i okända land och traskar.

I värsta fall splittras användarbasen hos samtliga aktörer och spelare känner sig svikna. Jag tror dock att vi kommer att se tre unika konsoler på marknaden som inte nödvändigt strävar efter samma sak. Nintendo kommer med all säkerhet köra sitt eget race och i höst lanserar Sony sitt Virtual Reality-headset till Playstation 4. För Microsoft är det dock dags att börja prata om framtiden för Xbox One. Kanske får vi se en fullt uppgraderbar konsol som Phil Spencer gav svaga hintar om. Om lite mer än en månad, när årets E3-mässa drar igång, lär svaren komma.