Tom Anfield

Om rivalitet, övertramp och särbehandling

Englands mest infekterade fotbollsmöte har utspelat sig två gånger på lika många veckor. Den sportsliga matchen vann Liverpool, men efterspelet har handlat om allt annat än fotbollen som spelades. 

Rivaliteten mellan Liverpool och Manchester United är fantastisk. Mötet mellan Englands två största klubbar har alltid en alldeles speciell nerv i sig. Som Liverpool-supporter är det en fantastisk, men på samma gång fruktansvärd tillställning. Den eviga nervositeten förvandlas lika snabbt till sprudlande glädje som till smärtsam frustration.

Liverpool gick segrande ur de två mötena mot Manchester United vilket borde betyda att vi, Liverpool-supportrar, skulle gått tillbaka till våra liv sprudlande glada idag. Och visst är vi glada, men jag tror att många också känner enorm frustration. Gårdagens match urartade redan långt innan avspark när Manchester United-supportrarna hängde upp en banderoll med texten ”Murderers” längs motorvägen. Väl på arenan blev det bråk (vilket är otroligt ovanligt på engelska arenor) och efterspelet har handlat om att en klubb anmälts för att blockerat trapporna och en annan för hånvisor, våldsamheter och allmänt stök.

Redan vid slutsignalen förstod de allra flesta att bestraffningar var att vänta för såväl Liverpool som Manchester United, men att Liverpool skulle ta den allra hårdaste smällen var det nog få som såg komma. Den nämnda banderollen som sattes uppe syftar till tragedin på Heyselstadion där 32 personer miste livet och till Hillsborough där 96 personer omkom. Två fruktansvärda händelser i Liverpools historia därav den sistnämnda och utredningen kring tragedin enat fotbollsengland.

Hillsborough-olyckan mörkades av den brittiska polisen och det fanns spår enda upp till regeringstoppen. När en oberoende utredning, mer än 25 år efter olyckan, bekräftade detta enades fotbollsengland. Det var en seger för den alldeles för länge smutskastade supporterkulturen. Polisen skyllde allt på supportrarna och ljög även om att Liverpool-supportrar plundrade och urinerade på döda kroppar. I själva verket var allting ett misstag från polisens sida och istället för att försöka rädda människors liv och ringa efter ambulans tillkallade den dåvarande polischefen polishundar.

Hillsborough är en historia som präglat Liverpool i 25 år och siffran 96 är idag en lika stor del av klubben som den ikoniska liverbird-en. Så gott som samtliga engelska klubbar har under åren hedrat Hillsborough-offren men en alldeles för stor skara av Manchester Uniteds supportergrupp har istället skrivit ramsorna ”It’s never your fault, it’s never your fault – always the victim, it’s never your fault” och ”Murderers! Murderers!”.

När jag idag berättade om min frustration kring de här ramsorna bemötte flera Manchester United-supportrar det med att göra narr av ämnet och även med hånleenden. Givetvis tog samtliga avstånd, men det fanns där alltid ett ”men” och ett poängterade om att visst är ramsorna förkastliga – ”men det är ju så det är”.

Liverpool har inte på något sätt en fläckfri bakgrund heller. Delar av supportergruppen har skanderat om en mörk, mörk händelse i Manchester Uniteds-historia, nämligen München-olyckan där 44 personer miste livet. Skillnaden är dock att när några personer skanderar visor om München så buar supportergruppen ut det och hänger inte bara på och skanderar ännu högre, som fallet är med hånvisorna från Manchester United.

Igår var det inget undantag – redan innan lagen marcherade ut skrek Old Trafford ”Murderers! Murderers!” och det följdes sedan under matchen upp av ”It’s never your fault, it’s never your fault – always the victim, it’s never your fault”. Under matchen hade ett par Liverpool-supportrar tagit sig till Manchester Uniteds läktare och där hängt ut en Liverpool-banderoll. Det utvecklades till ett bråk och enligt rapporter skrek Liverpool någonting om München. Det är bokstavligen så mycket man vet om Liverpools Munchen-visa, att ”någon skrek något”.

För bara några timmar sedan meddelade fotbollsorganet UEFA att Liverpool kommer att åtalas för nämnda München-skandering, men också för tänd pyroteknik, bråk och för att ha kastat saker omkring sig. Inga som helst problem, om UEFA har belägg för att Liverpool-supportrar skanderat olämpliga visor ska klubben bestraffas. Manchester United i sin tur åtalas för blockering av trappuppgångar.

Manchester United-supportrar har hånat tragedier på fotbollsmark alldeles för ofta och kommit undan med det gång på gång. Varför UEFA anser att det är tillåtet att håna vissa tragedier men inte andra kommer vi troligtvis aldrig att få veta, men en sak är säker – det sker en särbehandling av Manchester United inom UEFA som inte tycks ha några gränser.