Kalle Kovács

”Owl John” av Owl John

Scott Hutchinson är en utav de många falsettsjungande skäggiga männen med en skrikande Telecaster. Avskräckt? Var inte det! Det självbetitlade debutalbumet spelades in mellan skrivsessionerna med Scotts band Frightened Rabbit och visst, likheterna är många. Men Owl John tar artisten Scott Hutchinson till en helt ny nivå.

Det är svårt att inte dra paralleller till Daughter, inte nödvändigtvis för att verken liknar varandra utan att de går så vackert hand i hand. Ett samarbete mellan Scott Hutchinson och Elena Torna skulle nästan bli orättvist mot andra artister. Samtidigt är det svårt att inte tänka sig att ett eventuellt samarbete mellan Daughter, Biffy Clyro och Frightened Rabbit skulle låta såhär.

Scott Hutchinsons debut under namnet Owl John tar inte ut svängarna och revolutionerar indiescenen. Texter om självhat och generell bitterhet mot precis allt i kombination med hjärtskärande musik kan lätt bli för mycket, Owl John är dock en dynamisk resa som knappt varar över 30 minuter, vilket bara ger mersmak istället för mättnad.

Trots sin enkelhet är albumet ett utav mina favoriter under 2014. Den enastående helheten och den härliga atmosfär och långt ifrån finslipade ljudbild är, trots de bittra texterna, är oemotståndligt.