Kalle Kovács

Skördmani på AppStore

Ah, ledighet. Inte vilken typ av ledighet heller, ni vet den när man har fötterna på bordet och inte gör ett smack. Den bästa typen av ledighet. Apples såkallade Appstore är oftast platsen jag hamnar på när jag har sådana här dagar och inte allt för sällan är det med två kassar appar som jag lämnar butiken.

Idag var allting annorlunda dock. Sökningen tog längre tid än vanligt och det fanns egentligen inte så mycket som jag var sugen på heller. Jag började undra om jag borde spendera min tid med något ännu ovettigare. Då dök Goodfolks upp framför ögonen på mig – en bondlivssimulator, precis vad jag omedvetet letade efter, tänkte jag.

Goodfolks fångade mig ganska omgående då första frasen i spelet var Harvest Moon. ”Herregud”, tänkte jag och äntrade den avlånga gatan som faktiskt påminner lite om Hallsberg. Målet med spelet är att du ska ta dig fram genom denna avlånga gata bestående av gamla trasiga hus med små gårdar. På dessa gårdar kan du bygga plats åt dina djur, träd eller grödor. Utöver dessa kan du också laga rabatter, fågelskrämmor och annat roligt. Vissa marker har möjlighet för fiske – andra har möjlighet för andra saker.

Det tar tre till fem minuter för att en dag ska passera i spelet och när en dag är över behöver du vänta innan du kan påbörja den andra. Drygt en halvtimme vill spelet att du gör något vettigt med ditt liv innan du släpps in i Goodfolks igen. När den här halvtimmen passerat skakar din mobil som aldrig förr. Du behöver dock inte vara orolig för dessa skakningar, de första gångerna kommer du att vara redo redan innan spelet kallar på dig.

Goodfolks är gratis till iPhone och iPad. Spelet finns även tillgängligt till både PC, Mac och Linux, då för en liten slant.

Goodfolks1