Kalle Kovács

Stardew Valley – Harvest Moon för en ny generation

[stag_intro]För 20 år sedan, 1996, lanserades Harvest Moon. Spelet har blivit närmast kultförklarat och hyllas allt oftare i spelkretsar. Nu, 20 år senare, har en ensam person utvecklat vad som på alla sätt och vis skulle kunna kallas för en uppföljare – helt enkelt en blivande klassiker för den här generationen. [/stag_intro]

Stardew Valley har slagit ner som en blixt från klar himmel i spelbranschen. Visserligen har en stadig skara följt utvecklingen under de gångna fyra åren, men få trodde nog att spelet skulle toppa försäljningstoppen och dessutom hyllas av en så enig skara.

Spelidéen är nästan densamma som i kultklassikern Harvest Moon från 1996. Du flyr staden och tar för ett par år över din farfars bondgård. Från det ögonblicket du anländer till gården är allting i dina händer. Det finns en enkel handling i spelet som kortfattat handlar om att den stora matvarukedjan JojaMart öppnar och hotar de lokala butikernas framtid.

I min version av Stardew Valley är detta dock inte ett problem. Trots att saker är dyrare och utbudet sämre hos lokala handlaren Pierre är det dit jag vänder mig, både när jag vill sälja saker och när mina frön börjar ta slut. Pierre är glad för det och på kvällarna brukar jag bjuda han på en och annan öl på den lokala pubben.

Den stora friheten som Stardew Valley erbjuder spelaren kan vara överväldigande. Spelet är helt enkelt ditt att forma – vill du odla grönsaker och frukt eller kanske ha en farm som helt fokuserar på att tillverka ost? Varsågod. Jag själv har försökt göra lite av allting, men främst är det mina två kor som gården kretsar runt.

Jag har spelat Stardew Valley ohälsosamt mycket. Hela dagar, ibland till och med hela nätter. Jag imponeras något enormt av spelets alla aspekter. Allting från den grafiska stilen till musiken, uppdragen och bybornas personligheter är så oerhört pricksäkert. I Harvest Moon-liknande spel har vi under åren fått se hur oerhört krystat det kan bli när byborna ska ha bra och unika personligheter. I Stardew Valley är det inte några litterära mästerverk som karaktärerna vräker ur sig, men det är i sin enkelhet tillräckligt.

Jag kan inte annat än att ställa mig i hyllningskören. Stardew Valley blåser alla andra Harvest Moon-liknande spel av banan. Ja, egentligen blåser det Harvest Moon av banan. Det finns några frågetecken – men jag är helt övertygad över att utvecklaren Eric Barone kommer att fixa till dem. Redan efter några timmar uppdaterade han spelet med nya funktioner som efterlystes av spelarna, och det gör att framtiden för Stardew Valley är hur ljus som helst.

★★★★★

Stardew Valley