dream theater

”The Astonishing” – science fiction-operan om en framtid utan musik

Hur långt får ett album vara egentligen? Frågar man Dream Theater tycks inte en gräns existera. The Astonishing sträcker sig en bra bit över två timmar och trots att jag lyssnat i flera veckor kan jag inte sammanfatta vad jag tycker om det hela. Här kommer dock ett försök…

Dream Theaters nya album, ”The Astonishing” utspelar sig i ’The Great Northern Empire’, en plats där varken demokrati eller musik skapad av människor existerar. Istället styrs riket av härskaren Nafaryus och musiken skapas av hans robotar, så kallade NOMACS. På andra sidan hittar vi bröderna Arhys och Gabriel som leder rebellgruppen. Gabriel är lite av albumets huvudperson och under resans gång leder han rebellerna med musikens gåva.

John Petrucci, bandets gitarrist som också står som huvudman för berättelsen, har skrivit ihop ”The Astonishing” med enorm passion. Såväl längre texter och filmer som karaktärsporträtt och kartor kring Gabriels resa finns tillgänglig för lyssnaren och underlättar när namn och platser nämns titt som tätt i låtarna. ”The Astonishing” är rent storleksmässigt ett imponerande verk.

Handlingen bjuder, rent textmässigt, på nästan oförlåtliga stunder dock. Rockopera-konceptet är lätt att omfamna, det trycker liksom på en ”guilty pleasure”-nerv. Men allt för många gånger tog jag mig i pannan. Det främsta exemplet är låten ”Act Of Faythe” där härskarens dotter, Faythe (som Gabriel är hopplöst förälskad i), hittar någonting antikt som visar henne vägen, nämligen en musikspelare. Låten rinner ut i en refräng som… ja, läs nedan bara.

”My music player
My private paradise
My music player
A refuge I must hide”

– Act Of Faythe

Stundtals känns ”The Astonishing” som en sketch av South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone. Ibland dock, när Dream Theaters traditionella proggrock kombineras med en ordentlig dos av såväl Queen som Seventh Wonder, Avantasia och Kamelot är det svårt att inte le.

Det går heller inte att komma ifrån det faktum ”The Astonishing” är ett album av Dream Theater. Tillräckligt mycket av deras så karaktäristiska ljudbild finns här att lyssna på och det tar emot hos mig att skriva att albumet är en besvikelse. Jag har lyssnat genom denna opera fem gånger, vilket alltså är över tio timmar aktiv lyssning, och jag är övertygad att live är det här något utöver det vanliga.

”The Astonishing” är inte en ny ”Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory”. Det albumet röstades trots allt 2012 fram av musiktidningen Rolling Stones som tidernas bästa progressiva rock-album. Men albumet försöker heller inte att vara det utan är genomgående väldigt säker på vad den är och vad den vill vara – en rockopera, och inte ett traditionellt proggalbum.

★★★☆☆

Dream Theater - The Astonishing