Kalle Kovács

Från rymden – i allmänhetens tjänst

[stag_intro]J. Willgoose och Wrigglesworth är tillbaka. Brittiska filminstitutet har åter släppt ner herrarna i sina arkiv och vad de tog med sig den här gången är bokstavligen bortom vår jord. Vi är nu i rymden. Det är Gagarin, Sputnik, Kennedy, Tereshkova… främst är det dock ett alldeles enastående verk.[/stag_intro]

Public Service Broadcasting är ett speciellt band. Låtar består av film- eller radioklipp från historiska ögonblick. Dessa tonsätts sedan av J. Willgoose och Wrigglesworth. Det är allt från änglasång till funk med både en dos av filmisk magi och elektronisk populärmusik däremellan. Oavsett genre är det med otrolig finess som herrarna arbetar.

Det amerikanska och sovietiska rymdtävlandet är den del av vår historia som jag allra helst skulle vilja återuppleva. Jag brukar dagdrömma om en världsledare som har visioner för människans framtid bortom vår jord som John F. Kennedy hade. För många gånger har jag suttit med näsan mot skärmen och kollat på original-filmerna från Apollo 13:s äventyr. Jag ryser varje gång Jim Lovell meddelar Houston om att de har problem. Att stora delar av historien nu finns i musikalisk form är för mig nästan omöjligt att bedöma rättvist.

Public Service Broadcasting nya album ’The Race For Space’ är för mig lite av ett drömalbum. Jag har lyssnat nära tio gånger och bara tanken av låten om när Apollo 8 försvinner bakom månen ger mig gåshud. De fångar en spänning kring händelserna på ett sätt som ger de liv igen.

Letar man efter hits på tre minuter så är det bara att vända om. ’The Race For Space’ försöker inte vara ett traditionellt album utan förlitar sig helt på sina historier som förändrade vår historia, och frågan är om vår rymdhistoria berättats på ett mer nervkittlande sätt i musikalisk form än ’The Race For Space’.