Kalle Kovács

”The Witness” – om pussel och filosofi

[stag_intro]Vad är egentligen meningen med livet? Hur är meningen att ett liv ska levas? Vilka skyldigheter har vi som medborgare och vilken roll bör vetenskapen ha i vardagen? Den närmast legendförklarade indieutvecklaren Jonathan Blows The Witness tar verkligen ett märkligt, och svårbegripligt, grepp om spelaren. [/stag_intro]

The Witness är i förstahand ett pusselspel i samma anda som kultklassikern Myst. Spelmekaniken är vid första anblick busenkel, men efter bara några introduktionspussel blir det desto mer komplicerat. Kulissen är en övergiven ö, en vacker sådan. Det ena mysteriet avlöser det varandra och genom att ta dig fram via labyrintliknande pussel löser du som spelare dessa. Vissa resulterar i att saker och ting i världen förändras och andra resulterar i absolut ingenting.

Glöm dock allt vad hjälp heter och innebär i spelens värld – i The Witness är det du som själv får hitta, begripa och klara av hundratals pussel. Jonathan Blows pusselsaga är ett oändligt hemlighetsmakeri där varje svar kommer med ännu fler frågor.

The Witness GIF

The Witness är ett spel med ”aha-upplevelserna” som sitt främsta vapen och det finns gott om dem. Allting är, under hela spelets gång, framför näsan på dig som spelare. Att klura ut lösningen är vad som tar tid och också anledningen till att öns samtliga hörn och kanter är värda att utforska. Till exempel kan ett pussel helt plötsligt dyka upp med en triangel-symbol i sig. Dess betydelse förklaras aldrig – däremot introduceras den någonstans någon gång. Så, ja. Det är bara att påbörja letandet.

I slutändan ser jag personligen på The Witness som ett spel som helt enkelt inte är till för mig. Det blir för komplicerat för min rastlösa hjärna och vissa pussel känns faktiskt urtråkiga. När det hela sedan förvandlas till en lektion i filosofi ändras också tonen mot spelaren. Budskapet är oftast att se saker ur nya perspektiv, vilket i spelets kontext är passande. Däremot försöker Jonathan Blow säga någonting mer med dessa bandspelare som är utspridda i världen, och jag tycker inte att det alltid passar in. Missförstå mig inte – jag spelar mer än gärna ett spel om Jonathan Blows syn på världen, The Witness är dock inte det spelet.

★★★★☆

the witness