Kalle Kovács

”Ten Love Songs” – tio låtar att älska

[stag_intro]Susanne Sundfør toppar till vardags de norska topplistorna. För oss i Sverige har hon dock, likt Marit Björgen passerar svenskarna i skidspåret, passerat våra öron. Nu är det dock dags att höra upp. [/stag_intro]

Det finns så mycket jag vill skriva om Susanne Sundfors nya album ’Ten Love Songs’. Men i timmar har jag suttit med den här texten och min Marit Björgen-referens var det bästa jag kunde komma på. Låt dock Marits överlägsenhet vara en indikation på hur oerhört bra det här albumet är.

Det finns en känsla för det där lilla extra i samtliga låtar. Stundtals har jag svårt att greppa vad det är jag lyssnar på, albumet överraskar så gott som genom hela resan. Samtidigt som precis alltid känns noggrant uttänkt och på sin plats av inte en utan säkert hundra anledningar är det så lekfullt. Oavsett om det är råa och kaxiga ’Accelerate’ eller den över tio minuter långa, stundtals symfoniska ’Memorial’ är det med millimeterprecision som Susanne Sundfør arbetar för att träffa mitt i prick.

Kanske är det önsketänkande från min sida, men det känns som att Susanne Sundfør brutit ner den progressiva rockgenren till dess allra viktigaste beståndsdelar och byggt upp allting igen med inspirationer från både syntpop, klassiskt och disco. Det är helt enastående. Konstant överraskande. Albumet heter ”Ten Love Songs” men låtarna handlar inte bara om kärlek – de är kärlek.

Utan tvekan ett utav årets bästa album, det här.

★★★★★