kodaline

”Coming Up For Air” – Total avsaknad av finess och elegans

För två år sedan var de ett utav de hetaste upcoming-banden. Idag lanserar Kodaline ett album som jag önskar jag aldrig lyssnade på.

Delar av mig vill inte skriva den här texten. Vem är jag ens att tycka att någonting är dåligt? Jag har genom alla mina recensioner försökt se det fina med alla album, det som band och artister faktiskt gör bra. ”Coming Up For Air” av Kodaline var ett utav de album som jag såg mest fram emot i år och därför känner jag att jag ändå vill skriva det här.

”Coming Up For Air” försöker att utnyttja Kodalines vinnarkoncept men når långt ifrån hela vägen. Steve Garrigans röst är förvisso fortsatt som själavård och även om det är mindre än förr så får bandet bakom Garrigan utrymme att leka med sina instrument. Kodaline sjöng tårdrypande ballader som stått någonstans mellan U2 och Coldplay förr också, men nu har bandet tagit ett steg närmare – tro det eller ej – Westlife. Finessen och elegansen existerar inte någonstans. Allting känns framforcerat av en producent som verkar haft ett enda mål – att låtarna ska användas i TV-serier eller filmer där par bråkar eller har bråkat.

Albumet består av femton låtar som alla får mig att ifrågasätta om bandet över huvud taget varit inblandade i skrivprocessen. Jag medger att det finns några få låtar där det finns en liten bit av det som först fick mig att falla för Kodaline. Men till och med dessa ögonblick produceras förr eller senare sönder. Vissa låtsekvenser känns nästan framtvingade mot bandets vilja. Ta till exempel ”Play The Game” – jag får inte ihop hur det här bandet fick den låten i knäna. Det är bara ledsamt och omöjligt att inte känna besvikelse över vad Kodaline nu lanserat, oavsett om det är en producent eller de själva som valt den nya vägen.

Jag har säkert fel i mina tankar om vad som egentligen hänt Kodaline. Jag hoppas åtminstone det. Jag får helt enkelt ihop hur ett band kan gå från att lansera ett fantastiskt album till att skapa någonting som är så själlöst. De har för guds skull lanserat enastående singlar som lyser med sin frånvaro på nya albumet för bara några månader sedan, vad hände med dem? Om de lanserade de fem låtarna som de givit ut efter debutalbumet hade de fortsatt varit bandet att hålla ögonen öppna för. Istället är de nu en av den kommersiella musikfabrikens produkter.

Skippa ”Coming Up For Air” av Kodaline. Börja om när nästa album kommer, för visst kommer vi att få se mer av dessa herrar. Fram tills dess finns trots allt mängder av fantastiska låtar att lyssna på, som till exempel den här nedan.

★☆☆☆☆